Tarımsal öğrenime 1846 yılında başlanan ülkemizde, Tarımsal Yapılar ve Sulama ile ilgili eğitim ve öğretime, 1933 yılında Ankara’da kurulan Yüksek Ziraat Enstitüsü’nün bünyesindeki Ziraat ve Orman Fakülte’lerinde okuyan öğrencilere, sulama ile ilgili dersler vermek ve araştırmalarda bulunmak amacıyla açılan Suculuk Enstitüsü’nde başlanmıştır. Yüksek Ziraat Enstitüsü’nün Ziraat Fakültesi 1948 yılında, bundan 2 yıl önce kurulan Ankara Üniversitesi’ne bağlanmış ve Suculuk Enstitüsü de, Kültürteknik Kürsüsü adı ile faaliyetini sürdürmüştür. Kültürteknik Kürsüsü, 1970-71 yılında bölüm olarak eğitim ve öğretime başlamıştır. Ancak Kültürteknik Bölümünün adı 1991 yılında Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü olarak değiştirilmiştir.